Фашинг

Традиционно Фашингът е немска традиция, която има за цел да прогони злите духове на зимата и да посрещне пролетта. Участниците носят пъстри костюми и интересни и пъстроцветни маски. Най-важният ден от немския фестивал е Karnevalssonntag (неделята на карнавала). Тогава се организира парад, за който е характерна музика от германския фолклор. Най-често Фашингът  се провежда през февруари, като по улиците на малки и големи градове в цяла Германия има празнични шествия.

Разбира се, Фашингът, от който сме част ние, учениците и учителите на 91. НЕГ, се е видоизменил и няма за цел да изгони злите духове или пък да приветства пролетта. Не правим и парад. За нас този “карнавал” е възможност да се присъединим към общността на Немската – да опознаем и да се сближим с хората, които са в училище, без значение дали това са съученици или преподаватели, защото в крайна сметка гимназията не е само за учене, а в тези си години човек създава едни от най-значимите приятелства и преживява едни от най-милите си моменти, които после оставят у него трайни спомени. 

А как става това? Благодарение на номинациите в различните категории. Например “заек”- титлата, отредена на осмокласниците, които са леко наивни и все още въодушевени от постъпването си в НЕГ, припомняйки ни и за нашите някогашни вълнения (въпреки че историята помни не един и два случая на номинирани от горните набори, които шегаджийски искат да получат втори шанс за спечелване на титлата, защото са загубили в осми клас). “Завършващ” пък е друга ключова за Фашинга номинация, която дава един последен шанс на “старите кучета” да участват активно в ученическия живот, а и своеобразно да се сбогуват с него.  Ако “зайците” са сладки и леко смешни в своята наивност, то “старите” ни карат да погледнем на годините, прекарани в училище, с умиление, а в някои случаи дори да се просълзим. Няма как да минем и без класическите номинации за крал и кралица. Немската винаги е ценила и всички постижения на своите ученици и поради тази причина си имаме и “спортист”, “артист”, “умник”, че дори и “модна икона”. Нашата гимназия нямаше да е същата без прекрасните ни учители, затова на стълбичката е отредено място и за “любим български учител” и “любим немски учител”. Приятелите също не остават незабелязани – категориите “дуо” и “компания” са точно за тях. А кой ли не иска да знае кой е най-добрият “шегаджия”? Или най-сладката “двойка”? Всички номинирани биват интервюирани, а видеата им се качват в YouTube и оставят дигитално наследство за идните поколения. Това е шансът на кандидатите да се представят на учениците и да спечелят гласовете им с мъдрост и харизматичност или пък с шеги и чар. 

Фашингът дава на младите таланти поле за изява и всички ученици имат възможността да покажат на какво са способни. Всяка година на сцената ни изненадват талантливи танцьори, музиканти, певци, комици. Кулминацията на събитието настъпва с излизането на сцената на гост-изпълнителя, а еуфорията от преживяването витае във въздуха.

Освен прекрасните спомени, Фашингът носи и още позитивни емоции, защото традиционно средствата, събрани от събитието, се даряват за избрана благотворителна кауза. А какво по-хубаво от това да знаеш, че докато се веселиш, ти всъщност и помагаш за някаква по-висша цел?

Въпросът, който вълнува всеки нов ученик в гимназията ни, е: „Кой организира Фашинг? Ученическият съвет? Интеракт клубът?“. Истината е, че Фашинг се организира от 11-ти клас. Така бъдещите зрелостници дават пример на следващите випуски и оставят своята следа в историята на училището, а традицията се предава от випуск на випуск.