1

Мнението на потребителя?

Ако имате предложения за уеб сайта на 91. НЕГ, можете да ги споделите чрез нашия формуляр за контакт.

Животът след „Немската”

Престижът да завършиш 91 НЕГ е много важно предимство, което ти дава гимназията. Но най-важното нещо е образованието, което тя ни дава и вратите, които отваря пред теб в живота. Вижте историите на ученици, завършили успешно гимназията през годините.


Инж. Владимир Кисьов, Випуск 1966Инж. Владимир Кисьов, Випуск 1966

Завършва Немската гимназия през 1966 г. Висшето си образование получава във

Висшия машинно-електротехнически институт в София по специалността радиотехника. Работи като научен сътрудник в института по радиотехника.

През 1992 г. е назначен за главен експерт в министерството на промишлеността, след което започва политическата му кариера:

- зам.-министър на промишлеността;

- зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС;

- главен преговарящ с ЕС;

- председател на Общинския съвет на София.


Проф. Симеон Метев, Випуск 1966

Проф. Симеон Метев, Випуск 1966

Завършва Немската гимназия в София през 1966 г. Висшето си образование получава в СУ София, специалност лазерна физика. От 1987 г.  работи като професор в Института за лазерни технологии в Бремен.

 

 

 


доц. д-р Димитър Алексиев

доц. д-р Димитър Алексиев, Випуск 1966

Висшето си образование получава във ВМЕИ София. Остава на научна работа във Факултета по електроника. Доц. д-р Димитър Алексиев заема следните длъжности:

- член на Академичния съвет на ТУ;

- председател на Общото събрание;

- преподавател във Факултета по електроника и Немския факултет.


Стефан Чорбанов, Випуск 2002

Стефан Чорбанов, Випуск 2002

„С годините все повече осъзнавам, че манталитетът на хората е свързан с гимназията, която са завършили. Освен отличното образование, 91. НЕГ ми даде обща култура, каквато не успях да получа дори след това в университета  по време на следването си. Средата от учители и съученици в „Немската” ти дава ужасно силен старт в живота, образованост и самочувствие – нещо, което разбираш след време.”

Стефан Чорбанов завършва 91. НЕГ през 2002 г., като продължава висшето си образование в немския факултет към ТУ-София. След кратък престой и специализация в KIT Karlsruhe се убеждава, че следването в Германия не е за него и се връща в София, за да завърши магистратура и да продължи развитието на създадената от него уеб дизайн компания Stenik. Към 2011 г. фирмата има над 250 изработени уеб сайта и онлайн магазина за български и немски клиенти, а за компанията работи екип от 20 уеб дизайнери и програмисти.
Повече за Стефан можете да прочете в личния му сайт chorbanov.com, страницата му във Facebook: facebook.com/chorbanov или Linkedin: http://www.linkedin.com/in/chorbanov.


Марин Петков, Випуск 2002

Марин Петков, Випуск 2002

Интересът на Марин Петков към анимацията се заражда още докато учи в 91-ва Немска езикова гимназия. Заедно със съученика си Станислав Петков през 2008 г. основават Ем Пи Студио ЕООД, която е специализирана в изработката на 3D анимация, motion graphics и визуални ефекти.

„Няма нищо по-хубаво да работиш това, което най-много те забавлява, макар че да управляваш собствен бизнес не е лесно. Същевременно чувството на удовлетвореност, когато световни имена в бранша похвалят работата ти, е незаменимо.“

Марин Петков е от випуск 2002. Завършва магистратура по информатика и мултимедия в университета в Аугсбург, Германия. Може да прочетете повече за него в личния му профил в социалната бизнес мрежа LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/marinpetkov


Иван Иванчев и Александър Цанков, Випуск 1997

Иван Иванчев и Александър Цанков, Випуск 1997

Иван Иванчев и Александър Цанков, някога делящи един чин в гимназията, днес са бизнес партньори в основаната от тях компания Изи Онлайн АД. Изи Онлайн е водеща дигитална агенция, пазарен лидер в областта на онлайн рекламата, чиито клиенти са множество български и международни фирми. Разработеният от фирмата високотехнологичен рекламен софтуер EasyAds е получавал няколко пъти отличия за иновативност и ефективност.

„Не бяхме от най-ученолюбивите в гимназията,  споделя Александър, търсехме максимален резултат с минимални усилия.” Днес обясняват, че това е утопия – всичко се постига с много работа. „Началото беше трудно, без връзки и капитали. Започвайки от това ниво, само с перфекционизъм и упоритост може да реализирате мечтите си”, казва Иван.

Иван и Александър смятат, че истинските приятелствата от гимназията и университета могат да бъдат стабилна основа за бъдещ съвместен бизнес. Според тях именно това е тайната на успехa им.

Иван Иванчев и Александър Цанков са от випуск 1997. Впоследствие завършват международни икономически отношения в УНСС, София. Може да прочетете повече за тях в личните им профили в социалната бизнес мрежа LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/ivantschev и http://www.linkedin.com/in/atsankov


Румяна Войнова, Випуск 1980

Румяна Войнова, Випуск 1980

Здравейте!

До 1975 година в 91 гимназия е имало „Д“ паралелка, в която са учили всички ученици, дошли от провинцията в София – от окръзите Благоевград, Кюстендил, Перник и София-окръг. По мое време за първи път вече нямаше провинциалната  “Д“ паралелка.

Аз живях пет години в пансиона в Горна баня, като първата година бяхме 12 момичета в стая.  Бях разпределена в подготвителен „А“ клас, а моята класна ръководителка  Виолета Илиева беше най-младата учителка в гимназията. Много неща бяха нови и пленителни за мен: съученици-столичани, учители, повлияни от немската култура и германски преподаватели, в които бях влюбена. Неофициално се носеше мълва, че само слабите ученици продължават кариерата си изцяло с немски език. Преодолявайки подобни предразсъдъци, аз позволих на моята слабост – немския език – да стане моя професия, мое хоби и моя най-голяма любов.

С приятелски поздрави,
Руми Войнова
http://rumjana.wordpress.com/


Васил Димитров Вучков, Випуск 1974

Д-р инж. Васил Димитров Вучков, випуск 1974

Средно образование: 1969 – 1974, 91-ва НЕГ /Немската/, 11 А клас, класен ръководител Иван Ангелов – преподавател по математика.

Висше образование: 1976 – 1981, машинен инженер, специалност Автоматизация на дискретното производство (АДП), Машиностроителен факултет на ВМЕИ, сега Технически Университет София.

Докторска дисертация: 1984 – 1988, тема „Изследване на зависимостта между метода на отлагане, структурата и свойствата на твърди тънкослойни покрития върху твърдосплавни материали“, разработена и защитена през 1989 година в Техническия Университет Кемнитц /преди Карлмарксщат/, ГДР.

Докторска дисертация /втора, незавършена/: 1989 – 1990, предмет на изследователската дейност: тънкослойни покрития за пресови съединения, моделиране и изчисляване на корпуса на мотор-редуктори по метода на крайните елементи (FEM), разработвана в Техническия Университет Кемнитц /преди Карлмарксщат/, ГДР.

Инженерно-техническа приложна дейност:

1990 – 2006, ФРГ: конструиране с помощта на компютърна графика (CAD) и якостни и деформационни изчисления с помощта на метода на крайните елементи (FEM) в промишлеността на Германия: подемно-транспортно машиностроене /Crown Gabelstapler Мuenchen/; автомобилостроене /автомобилните производители Mercedes Benz Sindelfingen, BMW Muenchen, Audi Ingolstadt, Opel Ruesselsheim и техните доставчици, между които и Delphi Wuppertal/.

2007 – сега, САЩ: приложение на конструирането с компютърна графика (CAD) и метода на крайните елементи (FEM) при якостни и деформационни изчисления в самолетостроенето /Boeing, Seattle и Saint Louis/.“