1

Мнението на потребителя?

Ако имате предложения за уеб сайта на 91. НЕГ, можете да ги споделите чрез нашия формуляр за контакт.

На учители и ученици

Постижения по химия и опазване на околната среда

На проведената през април 2012 г. в град Варна 44-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда учениците от 91. НЕГ постигнаха много добри резултати.

Ученикът от 9 А клас Илиан Гуляшки спечели златен медал и първо място в България за неговата възрастова група. Ученичката Румяна Григорова от 12 Ж клас получи оценка отличен 5.75 и е на 13 място за 12 клас в България . Другите двама участници – Глория Дундакова от 9  Г клас и Мартин Величков 11 Д клас също се представиха достойно.

Маскираният празник на една софийска гимназия

Дори концертът по случай 50-годишнината на една от иконите на родната музика Веселин Маринов, провел се в зала 1 на НДК, не можа да засенчи пъстрия празник на българската младеж, чийто свидетел стана зала 3. Усмивки, веселба и хора, облечени в най-невероятни костюми, бяха символите на Fasching 2012. Карнавалът, организиран от учениците на признатата за най-елитна гимназия в България – 91 НЕГ, е една от най-старите традиции на училището и се провежда всяка година, а началото й датира толкова отдавна, че вече е емблематична за неговите възпитаници.
Всъщност, думата Fasching е немска и се свързва с началото на Великите пости в християнските държави. В Германия събитието се провежда всяка година, а хората се събират и започват да танцуват и пеят по улиците, маскирани по най-различни начини. Пренасяйки шарения маскарад и на българска земя, ежегодно учениците от ХI клас на Немската гимназия в София определят тема и място на събитието, а на сцената се изявяват редица талантливи млади танцьори, певци или актьори, както и гост звезди, допринасящи за прекрасното настроение. Организаторите раздават и награди под формата на статуетки за своите съученици в категориите “Принц” и “Принцеса”, “Спортист” или “Заек”.

Но дотук с историята. Какво всъщност се случи в четвъртък вечер в Националния дворец на културата и какви спомени остави събитието на своите гости?
Със звучното си заглавие FaschingЪ, което насочваше към темата, а именно българската култура и традиции, празникът и тази година успя да привлече хиляди, които се бяха струпали пред входа още от ранен следобед. Уреченият час настъпи и в 16.30 вратите бяха отворени, а половин час по-късно залата вече се пръскаше по шевовете. Сякаш от нищото на видеопаната от двете страни на сцената бе пуснат клип със заглавие “Знаеш, че си българин, когато…”, който бе съпроводен от музиката на двама младежи с китари от сцената. Внезапно светлината угасна и миг по-късно една от най-талантливите певици на гимназията Йоана Йотова изпълняваше “Йовано, Йованке”. Шоуто бе започнало. Многобройните, патриотично настроени зрители изпаднаха в еуфория, но изненадите тепърва предстояха.
“На маймуни ни обърнахте, бе, да ви вземе дяволът с маскари! Булгар, булгар!” Нямаше и най-малка доза съмнение, че тези думи излязоха звучно от устата на Бай Ганьо, който бе една от звездите на вечерта. Още по-голяма бе изненадата, когато на сцената се появи и Алеко Константинов, който размени няколко реплики със своя герой. Докато шестимата водещи се опитваха да си вършат работата, Ганьо правеше типичните си жестове и им предлагаше парфюми, а малко по-късно му се наложи да си тръгне в името на едно по-културно шоу.

След като бе обявен победителят в категория “Зайченцето бяло”, осмокласникът Инсу Чой излезна доволно да си прибере наградата, а с последвалото изпълнение от група “Vulture” на песента “Дюн” на “Б.Т.Р.”, празникът продължаваше. Междувременно погледът на случайно попаднал в зала 3 минувач различи над 200 различни костюми, маски и патриотични облекла. Архитектът Георги Събев бе избрал да прекара вечерта си по малко по-различен начин и късметът му го отведе при стотиците млади ентусиасти. “Не съм виждал нищо подобно, събитието е невероятно. Явно все още има надежда за българската младеж”, заяви щастлив той и потъна в тълпата. В този момент пък бе обявено кой е спортистът на гимназията за изминалата година и това логично бе Стефан Велков от IХ клас, който от години се състезава в юношеските формации на Славия и е твърд титуляр в националния отбор.
“Блажени години, рокендролът беше млад” – припомняха си двама от водещите Георги и Даниел първия си Fasching преди 4 години. А след тях група “Soundwave” показа, че тази музика всъщност никога не остарява, и разби публиката с хитове на “Guns`n`roses”.
Дойде ред да бъде обърнато внимание и на учителите, които вече години наред превръщат Немската гимназия в училището с най-голям потенциал в България. Както всеки път, те отново се забавляваха заедно със своите възпитаници. Първа получи наградата си преподавателката по изобразително изкуство Златка Райкова, символ на доброто настроение в гимназията вече години наред. След нея пък победата си извоюва и един от представителите на немския легион учители – младият г-н Йоренд. Останали щастливи от тези признания, двамата се върнаха на местата си в ложите.
Под звуците на китарите на група “Instead” всички в залата бяха въодушевени и настървено търсеха някой от фотографите на събитието, за да запечатат със снимка екстравагантните си дрехи. Дванадесетокласникът Николай Вълков пък имаше своя собствена арена на изява и в един от ъглите на залата правеше страхотни фотоси на най-запомнящите се момичета и момчета. Още след края на FaschingЪ той поздрави организаторите за прекрасно свършената работа, а сниманите от него веселяци ще имат какво да показват в социалните мрежи в следващите дни.
Един от емблематичните за вечерта моменти настъпи, когато група “Scorned” и Мария Попова от ХI клас шокира всички с метъл изпълнение на фолк хита на Галена и Гъмзата “Неудобни въпроси”, което се хареса дори повече от оригиналния вариант на песента. Дойде мигът слава и за водещия Пирин Маринов, от години известен като разбивач на женски сърца, да си получи статуетката с надпис “Опасен чар”. След него и Андрей Димитров сподели своите начини за привличане на вниманието на нежния пол, цитирайки любимите си реплики. В добро настроение Натали Стефанова от IХ “Ж” клас заяви: “Чувствам се страхотно, всичките ми приятели са тук и не съм очаквала да се забавлявам толкова.” През това време танцовият състав “Diva Dance” представи прекрасната си хореография и спечели много фенове. Облечен като Шапкаря от “Алиса в страната на чудесата”, Боян Арсов пък прибра за трети пореден път наградата за костюм на бала и се превърна в един от талисманите на събитието.
Това бе и повратната точка на концерта, а след нея на сцената започнаха да се изреждат най-големите звезди, които довършиха публиката със страхотни изпълнения. Първо, нашумялата вече рок група “42″, съставена предимно от дванайсетокласници, разтърси залата с новото си авторско парче и последвалото “Студио X” на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд”. Младите музиканти обаче не спряха дотук, защото последва “Клетва” на “Щурците”, а вокалът Никола Кърджиев отново впечатли с гласа си. Изпратени под бурните аплодисменти на тълпата, групарите от “42″ се настаниха удобно на местата си в залата, а клавиристът на бандата Никола Николов въодушевено сподели: “Невероятно е да свирим на Fasching-а всяка година, преживяването е неописуемо, обичаме този празник!”
Изненадите на организаторите не спираха, а еуфорията настъпи с пристигането на гост изпълнителите от ОГИ23, с които залата изпадна в делириум. “Добър вечер, дано е вечна!”, крещяха екзалтирани около подиума тийнейджърите и припяваха текстовете на любимите си хитове заедно с групата. И когато всички си мислеха, че това е кулминацията на вечерта, дойде редът и на великия учител по география Григор Димитров да изнесе своята реч пред любимите си ученици, стоейки гордо до българския трибагреник. Известен с патриотичното си сърце и безграничната си любов към родината, той е един от символите на 91 НЕГ вече четвърт век, а завършвайки с думите “Да живее България!” не развали традицията си да впечатлява и тази година. Накрая Димитров силно запя “Горда Стара планина…” и цялата зала изригна с химна на Република България, а мнозина се просълзиха в този драматичен момент.
Програмата продължи с изпълнението на “Жива рана” на Никола и Ина от ХII клас, а после групата “Колера” също се изяви с няколко метъл хита.
Часовникът удари 21.00 и краят вече се усещаше. Бе време да бъдат обявени победителите в категорията “Принц и Принцеса на Fasching 2012″ и след класическото драматично забавяне водещият Георги Иванов най-после изрече имената на Георги Гюров и Йоана Димова, които бяха бурно аплодирани от своите съученици. Организаторите пък отдадоха заслуженото и на завършващия випуск 2012 и признаха Момчил Дренски от ХII “Д” клас за “Българин от старо време”, връчвайки му статуетката. “Като човек, който през цялото време бе зад сцената, мога да кажа, че се виждаха лицата на много въодушевени ученици. Разбира се, организацията бе трудна, но определено си заслужаваше и всичко мина по вода заради усилените подготовки”, категорична бе една от организаторките Лора Петкова.
“Мой стих, в теб открих някога надежда, мой ден, светъл ден, пак ми я върни” – завърши празника с прекрасния си глас Мария Попова и FaschingЪ-т приключи. И тази година той донесе щастие, силни емоции и най-вече надежда. Надежда за нещо по-добро. Надежда, че новото българско поколение притежава национално самосъзнание, обича родното и се гордее с произхода си. Надежда, че има млади хора, които искат да постигнат нещо голямо и да се развиват в положителна насока в името на едно по-добро бъдеще за страната ни.
Колкото до самия празник – за някой той бе първи, за някой може би последен, но породи еднаква радост и възхищение у всички. Въпреки организацията да става все по-трудна с всяка изминала година, едно е сигурно – Fasching-ът ще остане завинаги във фолклора на Немската гимназия в София.

Преглед на статията във вестник “Дума”

Срещата ни с президента Плевнелиев

Рая Енчева, 11 клас

Известният празник Presidents’ Day в САЩ намери своето отражение и в живота на ученика от немската. Американското посолство в София не пропусна да отблежи празника с арт конкурс по темата, давайки ни правото да се спрем на който български или американски президент си пожелаем. Но ако за рисунките си можехме да използваме в краен случай снимкови материали и портрети от интернет пространството, то за оригинални, актуални и интересни рисунки и снимки ни трябваше модел. И по-точно модел в лицето на Росен Плевнелиев. Пък и изглежда по-редно. Българи сме, нека все пак популяризираме нашия президент.

Учителката ни по английски, която ни осведоми за конкурса, се погрижи да ни уреди час за посещение в президентството. Поканиха ни да отидем там във вторник, 21-ви февруари, 11 часа. Трябваше да сме се изкъпали, сресали, да не сме пушили цигари преди това, камо ли трева. Трябваше да сме облечени прилично, да не сме с изцапани дрехи и да миришем на хубав парфюм. Момичетата бяха инструктирани да не носят прекалено много грим, нито прекалено малко, а момчетата трябваше да сложат колан, за да не им висят дънките така, че да виждаме с какъв цвят бельо са.

Couch T ни даде една чаша (mug за невежите) по дизайн на бивши възпитаници от немската и трябваше да я опаковаме подобаващо. Чашата играеше роля и на подарък, и на рекламен материал. Учителката ни даде един от своите прекрасни листове за писмо и надписахме невероятна картичка за г-н Плевнелиев. Завършихме я с “May the force be with you .“ Да, учениците от немската са епични и не, няма начин да не му е харесала.

Вълнението, че ще видим президента на Република България, примесено с радостта от това, че изпускаме училище, ни караше да се чувстваме супер. Влязохме през входа, минахме през проверката на охранителите, единият от които приличаше много на Пол Маккартни, и после ни посрещна една елегантно облечена дама. Започна турът ни из сградата, от която повечето от нас бяха виждали само гвардейците отвън, маршируващи на всеки кръгъл час. Е, сега обаче ги виждахме отвътре. Минахме през по-голямата част от кабинетите и залите. Видяхме залата, в която президентът чете прочувствената си новогодишна реч, видяхме стаята, в която се водят пресконференции, както и тази, в която преговорите се провеждат в интимна обстановка само от двама души (стаята „На четири очи“). Видяхме много, разказаха ни много, снимахме много.

Офисът на президента обаче остана пълна загадка за нас, както и самият той. Не го видяхме. Нацъкахме безброй снимки на символите на България, портрети на герои, закачени по стените или поставени като украшения по рафтовете на етажерките, но за съжаление, не видяхме този, който се предполага да бъде живият символ на нашата страна.

Не мисля, че се натъжих, не ме беше грижа чак дотам, но определено се разочаровах. Бях повече от убедена, че няма да нарисувам него. Представих си как президентът ни, както и цялото ни правителство, бродят като призраци из красивите кабинети; без да се опитват да направят добро впечатление на младите хора. Но пък какво от това? Все пак беше просто един арт конкурс, а и момичетата имахме късмета да бъдем проверени от една истинска рок легенда, която ни посрещна на входа с думите „ Дами, първо трябва да минете през мен“. ;)

Посещение в дома за сираци „Свети Николай” в с. Нови хан

Александър Детев, 11 Клас

На 7 Април 2012 г. група ученици от гимназията, водени от преподавателката по английски език госпожа Виолета Цонева, посети дома за сираци „Свети Николай” в с. Нови хан. Връчихме 462 лева  лично на йеромонах Йоан (отец Иван), които събрахме, продавайки рецепти за коледни сладкиши, сурвачки, картички и др. на коледния базар, организиран от   посолството на Федерална република Германия  през декември 2011 г. Неслучайно решението беше да се дарят пари именно за тази кауза. Повече от 20 години отец Иван приютява сираци, социално слаби и всички останали, които имат нужда от подслон. В дома в момента живеят 162 души, от които 72 деца. Всеки обаче има своите задължения – майките работят в обора или на полето, манастирът има свой готвач, децата ходят на училище, а самият отец ги учи също да четат и пишат. За децата отец Иван е учител, а за много от тях и единствен родител. Всяко дете се обръща към него с „деди”. Когато той каже нещо, то се изпълнява, а когато прегърне децата, техните очи се изпълват с щастие. Всъщност приютът по-скоро прилича на общност, която е изпълнена с уют и в която всеки си знае мястото. В момента отец Иван настанява семейства от Нови хан в къщи, които е закупил в село Якимово, близо до Лом. Там той ги учи как да засаждат зеленчуци в дворовете си и как да ги отглеждат. По време на посещението ни в приюта пристигна бус със закуски, камион с мебели и група бизнесмени, които дариха средства. Отец Иван сподели с нас: „Сам човек нищо не може да направи, благодарение на такива като вас го има и това място тук”. Той ни заведе и в обора, за да ни покаже животните там.

Накрая всички си тръгнахме усмихнати, а отец Иван се зае с ежедневните си задачи в манастира. На 67 години той изглежда изпълнен с енергия и желание да прави добро. Обеща, че на 26-ти април с по-големите деца от приюта ще дойде на ежегодния Fasching на гимназията. Поредното пътуване, което ще осъществи, за да зарадва хората, за които се грижи.

Посещение в Полша по проекта „ Другите и ние” от програмата „ Коменски”

Ирина Христова, 11 Г клас

Българи, поляци, немци, датчани – макар и от различни националности – всички ние сме хора и споделяме много общи черти. Да узнаем какви – точно това е нашата цел в проекта “Коменски”.

Въпреки че поляците и немците, с които се срещнахме в началото на март в полския град Сталова Вола, привидно не се различават от средностатистическия български младеж, ние установихме, че светогледът и разбиранията им не съвпадат изцяло с нашите.

От немската група научихме, че социалната система в Германия е много по-добра, изискванията към дисциплината на учениците – безкомпромисни, а организационните способности на преподавателите им – впечатляващи.

Много по-ясна представа успяхме да получим за поляците, виждайки ги в собствената им среда. Архитектурата, храната и обичаите им ни разкриха много за същността на поляка. Особено силно впечатление ни направи силната им религиозност – еженеделно посещават черква, почитат паметта на починалите и поддържат храмовете на вярата си в отлично състоянието.

Да се гледат снимки и да се слушат разкази за Краков, Сандомиерз и другите полски градове, които посетихме, не е достатъчно, за да се пресъздадат преживяванията ни по тези места. Според мене много по-важна от архитектурните детайли, интересните музеи и историческите паметници е атмосферата, която се усеща в полския град – колоритният полски говор, надписите навсякъде, дори мразовитият въздух, като че ли е по-особен, някак си… по-полски.

Не без отпечатък в съзнанието ни останаха и легендарни места като концентрационния лагер “Аусшвиц”, замъка на царете “Вавел” и солната мина “Виличка”.

Несъмнено да се потопим в полската култура и история, е несравнимо изживяване, но също така е и неотделима част от процеса по опознаване на полските ни партньори. И трите групи имахме задачата да представим градовете и училищата си, както и да обсъдим общите европейски ценности и социалната система в родните си държави. Това ни помогна изключително много да проумеем, че проблеми има не само в собствената ни страна и че можем да се поучим от другите.

Убедена, че говоря от името на всички участници в проекта, ще кажа, че времето, прекарано в Полша, беше колкото ползотворно, толкова и вълнуващо. Заедно с германците вникнахме в ежедневието на полските ученици, забавлявахме се, както те се забавляват, и положихме основите на приятелства, които се надяваме да поддържаме и в бъдеще.

Среща с журналиста Иван Жиков

Димитър Танев, 11 В клас

На 05.03.2012 г. от 7:40 часа група от около 30 ученици – фенове на футболния отбор ЦСКА София, заедно с учителите Виолета Цонева и Григор Димитров, се срещнаха със спортния журналист Иван Жиков, който е бивш възпитаник на гимназията.

Той бе пътувал с отбора на ЦСКА на специалния им турнир в Либия през февруари и бе дошъл да разкаже на учениците за преживяванията си там. Срещата започна с обяснение за обстановката във вече демократична Либия. Г-н Жиков разясни обстойно положението в страната –дружелюбното отношение на либийците, сравнително запазената инфраструктура на държавата и голямата мръсотия. Интересен бе фактът, че    много либийски граждани са станали жертва на радостната стрелба след премахването на режима на Кадафи. Журналистът сподели, че футболистите на ЦСКА са били пазени от много войници, но това не им попречило да се снимат заедно с някои от либийските си фенове. От показания снимков материал се видя, че игрището, на което се е провел турнирът, е в отлично състояние. Иван Жиков разказа и за невероятната атмосфера по трибуните на стадиона.

Журналистът бе изпратен с овации от учениците, които започнаха деня си по възможно най-добрия начин – с разказ за любимия клуб.

Виенски бал София 2012

Диана Сандалска

Дебютантка на Виенския бал София 2012

За тринайсета поредна година през февруари в София  се проведе традиционният Виенски бал. Той  започна  в столичния хотел Шератон  в 20:00 часа с много блясък и светкавици от журналистическите апарати, които попиваха грацията и елегантните вечерни тоалети на българските и чуждестранните гости.

По традиция участниците в бала са единайсетокласници от 18. СОУ „Уилям Гладстон”. Тази година обаче организаторите, съвместно с нашия хореограф Ваня Рошкова, решават да изпратят покани и към учениците от 73. СОУ, 144. СОУ, 96. СОУ и 91. НЕГ. През ноември 2011 година бе организиран кастинг, на който от множество гимназисти, бяха одобрени 37 танцьори. По различни причини се получи още едно редуциране на колектива, докато не бяха посочени 14 двойки, по-късно дебютанти на бала. Всяка неделя усърдно тренирахме три танца   полонез, виенски валс и кадрил. Не мога да кажа, че беше лесно да станем синхронни и да разучим хореографията, но с усилие се справихме. Създадохме много сплотен и весел колектив, което стана и причина за постоянното хубаво настроение в залата по време на репетициите. Нашето училище се гордее с три найсетте участници от 91. НЕГ – 12 от единайсети и 1 – от дванайсети клас.

За деня на самия бал – 11 февруари 2012 г.,  прекрасни бели рокли и елегантни фракове за нас, дебютантите, бяха предоставени от две големи модни къщи. Изключително красивите бижута, които окрасяваха нас – момичетата, ни караха да се почувстваме като принцеси! През целия ден, от обед до започването на бала, течеше трескава подготовка – грим, прически, рокли. След като облякохме костюмите за първи път, за нас започна продължителна фотосесия, благодарение на която имаме стотици снимки, уловили атмосферата на събитието. Бяха проведени няколко тренировки с оркестъра, който свиреше на живо. Последната ни тренировка беше около 17 часа, вече с костюми, когато ни беше направена и официална фотосесия. В 19 часа очаквахме трескаво включването ни в репортажа на bTV по време на централната вечерна емисия. Час по късно ние, редом с гостите, бяхме снимани от фотографите, пристигнали да заснемат събитието за някоя от известните медии. Имахме и уникалния шанс да се снимаме и със специално пристигналия от Австрия готвач, който приготвяше менюто за гостите  и да разменим по няколко думи с него.

Остатъкът от вечерта протече трескаво – с много танци в ритъма на цигулките. Освен подготвените танци, имахме и шанса да потанцуваме валс както помежду си, така и с някои известни и важни фигури. В 00:00 часа по традиция се танцуваше кадрил – забавен танц, в който участваха повече от половината гости. Дебютантите, малко изморени, потеглихме за вкъщи около 1 часа щастливи,   с много емоции и широка усмивка на лицето.

Участието ни във Виенския бал в София  ще остане за нас  незабравим спомен за красива приказка в реалния живот!

Конференция в Гърция

Ивайло Механджиев, 11 Е

Питате се какво би могло да накара 18 души да пропътуват 800 километра с автобус до Атина в разгара на гръцката криза и по време, в което елинската столица се е превърнала в бойно поле? Отговорът е прост – Model United Nations.

Въпреки проблемите със затворени държавни граници, които възпрепятстваха няколко делегации от различни държави да вземат участие в тазгодишната международна конференция, организирана от Deutsche Schule Атина (DSA-MUN, 20-22 октомври 2011г.), групата от 91. НЕГ успя не само да запълни местата на делегатите на Гърция, Белгия и Малта във всички комисии, но и да продължи делото на предшествениците си. За пореден път доказахме, че сме най-подготвени измежду всички останали, оправдавайки доверието на организаторите, които ни възложиха тежката задача да представляваме държавата-домакин Гърция.

Въпреки че българите отново бяхме от малкото, пристигнали на конференцията с готови резолюции, за разлика от повечето други, които бяха приготвили само по няколко клаузи, острието на задължителното лобиране за собствената резолюция и намиране на поддръжници (Lobbying) висеше заплашително и над нашите вратове. Всъщност това е и най-високият праг, който всеки делегат трябва да прескочи по пътя към приемане на неговата собствена резолюция, понеже от общо 60 делегати във всяка комисия най-много девет  успяват да станат главни нотификатори и да представят своята резолюция, още по-рядко пък се случва тя да остане непроменена. В този етап като че ли самите резолюции остават леко на заден план и нещата зависят от късмет, преговори, партньорства, уговорки и съюзи и се случва някои изключително добри предложения да не достигнат обсъждане, какъвто случай ние също имахме. Стават грешки и в самата процедура, които също ощетиха някои от нашите делегати. Все пак, независимо дали имахме късмет в процеса по одобрение на резолюциите, факт е, че в повечето комисии именно българите бяхме станали главни нотификатори.

За щастие една от нашите резолюции, а именно тази на тема „Ожесточеното преследване на пределни количества енергия” от Комисията за култура и околна среда, достигна обсъждане на Генералния съвет и бе приета, а друга от гласуваните на Съвета беше с участие на един от нашите делегати.

В крайна сметка, благодарение на добрата подготовка на всеки един от нас и на безупречна организация от страна на нашите придружители, групата от 91. НЕГ беше една от най-успешните училищни групи, взели участие в 14-тата международна конференция DSA-MUN 2011.

Засаждане на дръвчета в Драгалевския манастир

На 2 октомври 2011 г. бивши и настоящи ученици от гимназията участваха в засаждането на дръвчета в землището на Драгалевския манастир. От името на 91. НЕГ те засадиха бук и поставиха означителна лентичка.

Трима ученици и две учителки на среща в Берлин с президента на Федерална Република Германия

Трима ученици и две учителки от 91. НЕГ се срещнаха в Берлин с г-н Кристиян Вулф, президент на Федерална Република Германия. Те бяха там като участници и победители в конкурс под мотото „Учителят като пример за подражание”, проведен по повод Деня на учителя 5 октомври. От около 140 изпратени истории са били избрани 40 ученици, които в екип с техните учители бяха поканени от президента на ФРГ да участват в матине на 5 октомври 2011 г. в двореца Белевю в Берлин. Покана да присъстват на срещата с президента получиха: Екатерина Латинова 9 клас и г-жа Елена Кендерова Гергана Таскова 11 клас и г-жа Сибиле Шабанска Джовани Александров 11 клас и г-жа Лилия Гюлеметова

 

Кристина Вукова от 12 Г клас участва в конкурса “Спасяването на българските евреи – урок за бъдещите поколения” и взе трето място

Изтеглете есето “Спасяването на българските евреи – урок за бъдещите поколения”

Резултати от изпита за немска езикова диплома – 2010/2011 учебна година

Тази година 95 ученици  (75% от всички явили се)  достигнаха ниво C1. 21 ученици (16,4%) издържаха изпита с ниво В2. 11 ученици не достигнаха във всички изпитни компоненти ниво В2. От записаните общо 134 ученици  6 не се явиха на изпита. Най-добри резултати постигнаха следните ученици: 94 т. (от общо 96) – Петя Антонова, 12 В клас и Христо Христов – 12 Г клас 92 т. – Паолина Илиева – 12 А клас, Христина Петрова – 12 В клас, Петър Иванов – 12 Г клас, Неда Нинова – 12 Ж клас 91 т. – Мила Атанасова – 12 А клас 90 т. – Димитър Димитров -12 Б клас, Мария Димитрова – 12 В клас, Ана Вълчева – 12 Ж клас, Вероника Георгиева – 12 Ж клас

 • На задължителния ДЗИ по БЕЛ през 2009/2010 учебна година средният успех е отличен 5.78.
 • На областния кръг на олимпиадата по БЕЛ Мариета Стефанова  от 12 А клас се отличи с успех отличен 5.50, а Моника Георгиева Стефанова (12 Д клас) – много добър 5.25. Класираната за националния кръг на олимпиадата по БЕЛ ученичка Мариета Стефанова достойно представи гимназията и показа резултат много добър 5.09.
 • В проекта „1000 стипендии” през учебната 2009/2010 година двама ученици от 12. клас и двама от 11 клас спечелиха едногодишна стипендия.
 • През учебната 2009/2010 година ученици (32 души) от 10, 11 и 12 клас участваха в проекта „В час с театъра: театрални семинари за ученици”.
 • 91. НЕГ участва в проекта на МОМН „Бъди грамотен” и организира един от дните на международна конференция на тема „Връстници обучават връстници”.
 • През 2009/2010 учебна година 74  от всички явили се ученици от 12 клас получиха сертификат с ниво С1, 37 – с ниво В2,  а 20 ученици не издържаха изпита. След направени възражения до Централата в гр. Кьолн на някои ученици бе разрешено да положат поправителен изпит само на компонента „Писмена комуникация”.  На Държавния зрелостен изпит по немски език резултатите на учениците от 12 клас са много високи.
 • За Националния кръг на олимпиадата на МОН по немски език бяха класирани 10 ученици, измежду които  най-високи резултати постигнаха Тодор Германов от 11 клас и Ерик Койнов и Радина Павлова от 9 клас. На олимпиадата  на Гьоте-институт за ниво В1 се представихме отлично – за 2 кръг бяха класирани 6 ученици от 10 клас, като Михаела Антонова спечели 1 място на националния кръг и участвува като представител на страната  на международния кръг в гр. Хамбург.
 • Най-големи успехи гимназията постигна на Третото национално плуралингвистично състезание, където спечелихме две първи места – Елиз Тахир /АЕ-НЕ/ и Симеона Милачкова /РЕ-НЕ/ и едно второ място – Петър Славов /АЕ-НЕ/.
 • Доказателство за много добрата езикова подготовка на нашите ученици е фактът, че в конкурса за  пълна стипендия за следване в Германия, в който бяха отпуснати само 2 стипендии за цяла България, едната бешее спечелена от наш ученик – Николай Василев от 12 клас.
 • През учебната 2009/2010 година помощник-учител във всички випуски беше Аманда Макартър, стипендиантка на българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт.
 • По покана на Американския отдел за деца и младежи на столичната библиотека петдесет  ученици от 9 клас участваха в лекция за небостъргачите в САЩ.  През м. септември и м. ноември 2009 г. петдесет деветокласници гледаха заедно няколко родители пиеси на английски класици във Военния театър (Агата Кристи) и в Младежкия театър (Робърт Луис Стивънсън).
 • През 2009/2010 учебна година всички ученици от 9 клас писаха 10 съчинения, които станаха част от българо-американския проект Корпус от текстове на ученици, които изучават английски като чужд език. Това включва (1) събиране на автентични текстове, написани от ученици, (2) създаване на електронен архив от писмените работи на деветокласниците, който впоследствие (3) да се въведе в софтуер, обеспечаващ функциите, характерни за корпус – tagging, concordance, collocations, search etc. Деветокласниците участваха три месеца в международния проект за коледни картички. Заедно с осмокласниците в часовете им по изобразително изкуство те изработиха 70 картички, надписаха ги на английски език и ги изпратиха на свои връстници в Канада, САЩ, Тайланд, Русия, Полша и Тайван. Нашите ученици за пети пореден път изработиха табла с картичките, които ние получихме от училища от 7 страни, участващи в международната мрежа за образователен обмен АЙЪРН http://www.iearn.org. Деветокласниците описаха на английски език как се празнуват Бъдни вечер, Коледа и Нова година в България и през декември 2009 г. публикуваха в създаден от тях сайт творбите си http://xmas.91neg.org. Учениците от 9 А клас направиха типични новогодишни сладки от американската кухня по и проведоха благотворителна коледна разпродажба на сладкиши.
 • Единадесетокласници участваха в международния проект Европейски съюз, където показаха много добри ораторски умения.
 • Най-сериозната и отговорна проверка на знанията и уменията по английски език беше процесът на подготовка и явяване на ДЗИ по английски език. Всички 36 явили се представиха успешно на него и средният успех е отличен 5.64, но е със 7 стотни по-нисък от миналогодишния успех (5.71), което измести 91 НЕГ от второто място непосредствено след Американския колеж и сега сме на четвърто място в столицата. При трите училища, които са пред нас, има повишаване на успеха от ДЗИ по английски език, докато при нас има спад. През 2010/2011 учебна година усилията ни ще бъдат насочени към повишаване на резултатите от ДЗИ по английски език и стремеж за попадане в челната тройка.
 • Учениците на НЕГ заеха първите места в окончателното класиране на многоезичното състезание, в което участвахме за трети път..За първи път на гимназията ни участва в олимпиада по английски език. В училищния кръг се прикрепихме към Първа английска гимназия и от 91 НЕГ в него участваха 116 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас, 50 от които се класираха за общинския кръг. От двамата ученици, класирани от националната комисия  за участие в националния кръг на олимпиадата по английски език в гр. Кърджали на 27.03.2010 г., единият се класира с висок резултат (седми резултат за страната), което даде възможност на гимназията да кандидатства за включване в програмата за работа с талантливи ученици по английски език през 2010/2011 година. Учениците от 9 Б клас събраха пари от благотворителен базар за сладкиши и закупиха за училището 3 речника за играта Скрабъл. Ученици от 10, 11 и 12 клас участваха в клуба Модел на ООН и се  състезаваха в Гърция през есента на 2009 г.
 • През 2009/2010 учебна година ай-активно участие в олимпиадата по физика взеха учениците от 11 и 12 клас, като за областния кръг се класираха 7 ученици.Учителите по физика участваха в традиционните коледна и юлска лектории във Физическия факултет на Софийския университет, организирани от Софийския клон на Съюза на Физиците в България и   насочени към новостите в науката.
 • През 2009/2010 учебна година на общинския кръг на олимпиадата по химия участваха 15 ученици от 9 клас . От 10 клас участваха 11 ученици и от тях двама се класираха за регионалния кръг . Изключителен успех постигна ученичката Румяня Григорова от 10 Г клас, която успешно премина регионален кръг и представи София-град в най-младата възрастова група до 12 клас на Националната олимпиада по химия и зае престижното 10 място в България.11 клас беше представен от  11 ученици на общинския кръг, а   шестима от тях се класираха  на регионалния кръг .  Ученикът Димитър Иванов от 11 Ж клас премина регионалния кръг и се класира при невероятна конкуренция с НПМГ за Националната олимпиада. Там той защити престижа на училището и зае 23 масто. Така участниците ни в Националната олимпиада осигуриха отново участието ни в Националната програма „ С грижа за всеки ученик”. Фондация „Отворено общество” работи с ученици от 10 и 11 клас, които са с отлични познания по английски език и имат интерес към природните науки по проекта „Млади идеи за Европа”- алтернативни източници на енергия. На традиционните празници на химията в София-град, организирани от Дружеството на учителите по химия в София, 91. НЕГ с м участва с макет на периодичната система. Неговата оригиналност, научна издържаност и естетично изпълнение донесоха на създателите му от 10 клас първо място.
 • През 2009/2010 учебна година представянето на учениците по биология на общинския кръг бе отлично – от явилите се 21 за областния кръг на олимпиадата по биология се класираха шест  ученици. През месец октомври  2009 г. учениците се включиха в заключителните прояви на  Екопарламента по проекта „Младежи с европейско мислене и действие”. През ноември 2009 г. учениците участваха в инициативата „Моят зелен град ”, организирана от Българското дружество  за защита на птиците и компанията Coca Cola с активната подкрепа на Столичната община. Екоклубът организира акция за събиране на вторични отпадъци, като събраните средства  ще бъдат изразходвани за озеленяване на  училищния двор.
 • През 2009/2010 учебна година учениците от 9 клас се срещнаха с председателя на общонародното сдружение „Мати Болгария” проф. Петър Константинов. На националното състезание  на националния клуб „Родолюбие” през ноември 2009 г. бе награден ученикът от 12 А клас Георги Аврамов (с консултант г-жа Валентина Павлова) за отлично представяне с реферат на тема „Моето родословие”.
 • През 2009/2010 учебна година наши ученици посетиха Националния военно-исторически музей в рамките на програмата „История на огнестрелното оръжие”, където десетокласниците имаха възможност да проведат и практически упражнения. Дванадесетокласниците от профилираното обучение по история и цивилизация участваха в урок на тема „Българските земи в древността” в Археологическия музей и посетиха изложба за средновековното българско наследство, организирана от Президентството.
 • През 2009/2010 учебна година ученици участваха в кръгла маса на тема „Геополитиката и мястото на България на Балканския полуостров и в света” в Македонския институт. Заедно с преподавателя по география г-н Григор Димитров те посетиха  географски обекти с туристическо и геополитическо значение.
 • Част от обучението по музика през 2009/2010 учебна година беше  посещението на ученици от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас на балета „Лебедово езеро” от Пьотр Илич Чайковски и операта „Рейнско злато” от Рихард Вагнер. Продължава  работата си вокалната формация на гимназията. Тя участва традиционно в церемонията по случай раздаването на дипломите на 12-ти клас в посолството на Германия.
 • През 2009/2010 учебна година еветокласници взеха участие в европейско състезание за плакат на тема „Нарисувай ми своите права”., Беан Моати, Вера Минчева и Йорданка Вълчева се класираха на първо място за България.. Ученици от 10 Е и Д клас нарисуваха картини по повод 20 години от падането на Берлинската стена, които бяха подарени на Немското посолство. Проведен бе и търг на ученически картини с 10 Е клас. Деветокласници посетиха и разгледаха музейната колекция на БНБ, където изслушаха лекция за „пътя на парите” и сами секоха монети.
 • През 2009/2010 учебна година на общинското първенство по волейбол отборът на младежите зае второ място, а на девойките –първо място. Отборът по баскетбол на девойките спечели първо място, а на младежите – второ. Футболният ни тим младежи донесе на гимназията  първо място, а в турнира по шах младежите и девойките заеха второ място. На зоналното първенство по баскетбол девойките потвърдиха призовата си позиция, а по футбол младежите се класираха трети. В градското първенство по ски за купата на Витоша и Столичната община 91. НЕГ спечели второ място за юноши – индивидуално. Специално трябва да се отбележи турнирът по волейбол в Американския колеж, където при много оспорвана конкуренция отборът на младежите се класира на първо място.